Članki

5 glavnih prednosti uporabe bambusove zobne ščetke

Zobne ščetke so različnih oblik, velikosti, teksture ščetin in materialov. Najpogostejša je (žal) še vedno plastična zobna ščetka, čeprav se v kopalnicah vse pogosteje pojavlja električna zobna ščetka. Vendar pa je v zadnjem desetletju viden velik napredek v različnih vidikih življenja. Razvoj zobnih ščetk tukaj ni zaostal in se nadaljuje z uvedbo zobnih ščetk iz bambusa.

Bambusova zobna ščetka, ki velja za okolju prijazno zobno ščetko, ima široko paleto lastnosti, ki jo ločuje od drugih vrst zobnih ščetk. Nekatere od teh so navedene spodaj:

1. Ekološka sprejemljivost

Bambusove in plastične zobne ščetke so najpogosteje uporabljane zobne ščetke in njuna osnovna sestavina je naravna. Glavna razlika med bambusovimi in plastičnimi zobnimi ščetkami je dejstvo, da glavni material, ki se uporablja za plastične zobne ščetke (surova nafta), potrebuje veliko energije za njegovo predelavo in je v bistvu nerazgradljiv, saj njihova razgradnja traja veliko časa (tisočletja) ob izpuščanju škodljivih strupov v okolje. V primerjavi z bambusovo zobno ščetko, ki je bila preprosto zasnovana z mislijo na prijaznost do okolja. Ročaji so v celoti izdelani iz bambusa, ki jih je mogoče po uporabi odvržti v kompostnik ali smeti za organske odpadke (kot npr. veje od drevesa), saj so v celoti razgradljivi. Ščetine so narejene iz najlona-4, ki se razgradi v krajšem času (kot material najlona-6, ki se uporablja za ustvarjanje plastične zobne ščetke, ki vsebuje tudi škodljive sestavine, ki so dovolj močne, da zadušijo vodne in celo kopenske živali) in jih je mogoče po uporabi enostavno reciklirati. Poleg tega so baterije iz električnih zobnih ščetk izjemno strupene, zato jih ne smemo odvreči niti v navadne smeti.

2. Skrbijo za ustno higieno

Bambusove zobne ščetke so naravno protimikrobne. Ta lastnost zagotavlja izjemno omejeno gojenje bakterij. Skratka, borijo se z mikrobi, medtem ko v popolnosti očistijo zobe. Tudi s protimikrobnimi lastnostmi je priporočljivo, da po uporabi zobno ščetko vedno dobro sperete ter jo postavite v položaj, da se bo čim hitreje posušila.

3. Trajnostno sprejemljive

Bambusove rastline potrebujejo zelo malo časa, da zrastejo do svoje največje velikosti. Nekatera dejstva celo navajajo, da je bambus najhitreje rastoča rastlina na zemlji. Moso bambus, iz katerega so tudi #samomoja zobne ščetke, zraste tudi do 1 meter na dan, kar je izjemno. Poleg tega pa pande te vrste bambusa ne jedo, tako da jim s posekom ne odžiramo hrane. Bambusove rastline s svojo antimikrobno sestavo za svojo rast ne potrebujejo gnojil ali pesticidov. To pomeni, da za izdelavo bambusovih zobnih ščetk uporabljajo samo organske materiale.

4. Estetika in dizajn

Bambusove zobne ščetke so elegantne in edinstvene. Obstaja več različnih oblik ročajev, vse od povsem ravnih (ploskih) do okroglih, valovitih itd., tako da si vsak lahko izbere takšnega, ki mu najbolj ustreza. Bambusove ščetke so običajno pakirane v kartonastih škatlicah, tako da je tudi embalaža 100% biorazgradljiva.

5. Mobilnost

V primerjavi z električnimi zobnimi ščetkami so bambusove zobne ščetke enostavnejše za na potovanja, saj za delovanje ne potrebujejo električne energije. Brez težav s polnjenjem, brez potrebe po priklopu na elektriko in ščetkanje kjerkoli želite. Popolna svoboda in brez negativnih vplivov na okolje.

Za #samomoja bambusovo ščetko obstaja tudi eleganten etui iz bambusa, ki jo varno ščiti med transportom. Na obeh koncih ima luknjico za prezračevanje, tako da se ščetka hitreje posuši.

Če si že od nekdaj ekološko osveščen ali želiš narediti nekaj lepega za okolje, se naroči na #samomoja ščetko, ki jo na dom prejmeš vsaka 2 meseca.