Članki

Zakaj so bambusove zobne ščetke boljše od plastičnih?

Se še vedno sprašujete, zakaj bi izbrali bambusovo zobno ščetko namesto plastične?

Plastika povzroča hude težave

Že veste, da plastične zobne ščetke predstavljajo svetovno težavo z odpadki. Plastika je poceni, vsestranski in dragocen vir na več načinov. Vendar je ustvarila življenjski slog za enkratno uporabo. 50% plastike samo enkrat porabimo in jo vržemo stran.

To, da plastične zobne ščetke prispevajo svoj delež h globalni težavi s plastičnimi odpadki, že veste. Plastika je poceni, vsestransko in dragoceno sredstvo za najrazličnejše zadeve. Dejstvo pa je, da plastika največkrat predstavlja izdelke za enkratno uporabo, kjer ni trajnostnega učinka.

Vsi poznamo plastične steklenice, slamice, skodelice za kavo, pločevinke, plastične vrečke, plastičen jedilni pribor … Seznam je dolg in to je resnično zaskrbljujoče. Dobra novica pa je, da lahko vsak posameznik narediti korak naprej, k izboljšanju, tako, da se odpove (pretirani) uporabi plastike.

Onesnaženje z odpadnimi plastičnimi izdelki predstavlja vse bolj pomemben del okoljskega globalnega problema. Pri tem se lahko vprašate, ali želite kaj storiti za svojo prihodnost, za svoje otroke? Ste pripravljeni narediti majhen korak za vsesplošno zmanjšanje puščanja sledi v okolju z onesnaževanjem.

Težave plastičnih zobnih ščetk

Plastične zobne ščetke so narejene iz polipropilenske plastike (ročaj) in najlona (ščetine), katera sta oba pridobljena iz neobnovljivih fosilnih goriv. V bistvu sta oba elementa te ščetke neuničljiva, kar pomeni, da prva zobna ščetka, ki smo jo imeli v svojih rokah kot otroci, še vedno nekje obstaja in onesnažuje okolje.

Vsako leto zavržemo na milijarde plastičnih zobnih ščetk. Odvržene so v naše oceane ali pa končajo na odlagališčih, kjer ostanejo še približno 1000 let.

Tule je ne tako zabavno dejstvo: Če bi vzeli vse zobne ščetke, ki so odvržene v enem letu v ZDA, bi z njihovo količino lahko štirikrat obkrožili Zemljo!

Drugo šokantno dejstvo je, da bo v oceanih do leta 2050 po teži več plastike, kot pa rib v njh. Precej strašljivo se vam ne zdi? Toda okoljski škodi se da v celoti izogniti, jo lahko celo prepričimo, če sprejmemo majhen in preprost ukrep: preklopimo na biološko razgradljivo zobno ščetko.

Prednosti bambusovih zobnih ščetk

Bambusove zobne ščetke so okolju prijazna alternativa, saj je bambus naravna rastlina, popolnoma biorazgradljiva, s tem pa obnovljiv in trajnostni vir. Je ena izmed najhitreje rastočih rastlin na planetu, zato nam ni treba skrbeti, da bi kmalu zmanjkalo.

Poleg tega za naše ščetke uporabljamo vrsto bambusa imenovano »moso bambus«, ki je popolnoma organska in v naravi divja vrsta, ne potrebuje gnojil, pesticidov ali namakanja. Poleg tega ne ogroža najljubše prehrane pand. Zato predstavlja popoln material za izdelavo ročaja ščetk.

Ščetine na bambusovih zobnih ščetkah so brez BPA in tako imajo ugodnejši vpliv ​na naše zdravje. Naše bambusove zobne ščetke imajo najlonske ščetine, ki jih po uporabi izpulite iz ročaja in odvržete v koš za embalažo, saj se lahko reciklirajo.